Театрален състав

Народно читалище храм – паметник “Христо Ботев – 1879” има традиции в самодейния театър в своята дългогодишна история. През ноември 2008 година  е създаден театрален състав с режисьор Величка Нейчева.

Първата премиера на трупата е на 31 март 2009 г. – “Оркестър Титаник” от Христо Бойчев. Като домакини, артистите от “Оркестър Титаник” закриват второто издание на фестивала на аматьорските театри с международно участие “Козлодуйска сцена 2009”, който се провежда две години поред през месец април /2008, 2009/ от Община Козлодуй, арткомпания “Вилико”, с подкрепата на АЕЦ “Козлодуй”.

През юни 2009 г. театралният състав участва в XII-ия национален фестивал на любителските театри с международно участие в град Каварна. Председател на журито е професор Надежда Сейкова. Постановката “Оркестър Титаник” от Христо Бойчев, с режисьор Величка Нейчева, завоюва Голямата награда на името на Проф. Гочо Гочев.

Надежда Стоева печели първа награда за главна женска роля за ролята на Любка в спектакъла, а ТодорПърволов е номиниран за главна мъжка роля за ролята на Мето.

През септември 2009 г. театралният състав   участва в театрален фестивал “Без жури” в град Трявна и отново завоюва Голямата награда за спектакъла “Оркестър Титаник”. Награда за главна женска роля е присъдена на Таня Рахова за ролята на Дочка в едноименния спектакъл. Гости на тревненския театрален форум са Иглика Трифонова, кинорежисьор, и Христо Гърбов, актьор. На закриването на фестивала в Трявна госпожа Трифонова заявява пред всички участници, че постановката “Оркестър Титаник”, с режисьор Величка Нейчева, е едно професионално представление и пожелава дълъг живот на спектакъла.

През сезон 2009/2010 съставът работи върху пиесата на Христо Бойчев “Полковникът птица”. Премиерата се състои на 12 април 2010 г.

През юни 2010 г. артистите участват в XIII-ия национален фестивал на любителските театри с международно участие в град Каварна и отново печелят награди. Постановката “Полковникът птица” от Христо Бойчев, с режисьор Величка Нейчева, е сред номинираните за най-добър спектакъл. Цветан Бошняков печели награда за поддържаща мъжка роля за ролята на Давуд в спектакъла. На Величка Нейчева е присъдена наградата за режисура за постановката “Полковникът птица”.

Театралният състав е играл и на сцените в гр.Лом, гр.Севлиево, с.Хърлец и с. Бутан.